Cercle de lectura: El festí de Babette

 El festí de Babette

Un artista pot renunciar al luxe i als diners, però no li demaneu mai que renunciï a expressar el seu talent.

En un poblet de pescadors de la costa noruega, una comunitat luterana viu aïllada del món seguint els estrictes principis morals del seu pastor, als quals els creients es mantenen rigorosament fidels fins i tot després de la mort del mestre, ja que les seves dues filles s’esforcen a mantenir ben viu el seu record. Un dia, les dues germanes reben una carta en què un amic de la família els demana que acullin a casa una jove francesa, Babette, que fuig d’un passat turbulent, i que, per no resultar una càrrega, es podria ocupar de les feines de casa. Durant catorze anys, la minyona treballa per a les dues germanes i els membres de la comunitat, sense suscitar mai cap queixa. Fins que, coincidint amb el centenari del naixement del pastor, els demana que li permetin d’agrair-los la seva hospitalitat oferint-los un banquet que, de segur, no oblidaran mai...

 

Isak Dinesen és el pseudònim de l’escriptora danesa Karen Blixen (1885-1962). Pertanyent a família aristocràtica, es va educar en prestigioses escoles suïsses i es casà amb un cosí llunyà, el baró Blixen-Finecke, amb el qual va marxar a Kenya. Allà va regentar una plantació de cafè, experiència a partir de la qual va escriure el seu llibre més conegut, Memòries d’Àfrica (1937).

 

Aquest relat, fins ara inèdit en català, va inspirar la pel·lícula de Gabriel Axel que el 1987 va obtenir l'Òscar a la millor pel·lícula estrangera.

Lloc: 
Comú de Particulars
Data: 
dimecres, abril 26, 2017 - 19:00