LAPOBLADESEGUR.CAT

Turisme

Festes i fires tradicionals

Vila del Llibre

La Xarxa de Viles del Llibre proposa tornar als orígens per redescobrir el territori en clau de llibre. La Pobla de Segur se suma a la iniciativa i s’ha convertit en el quart booktown de Catalunya, després de Bellprat, Cervera i Montblanc. S’ha obert una llibreria de vell amb més de 5000 títols a preus populars i, a més, celebra el seu festival literari anual el mes d’abril.

Quan el 1961 l’empresari gal·lès Richard Both va donar el seu fons personal de llibres al seu poble, Hay-on-Wye, no es podia imaginar el que estava a punt de provocar: una explosió de cultura en plena natura destinada a traspassar fronteres i canviar la forma en què la gent visita petits indrets rurals. Amb ell van néixer les viles del llibre, originàriament booktown, una proposta tan original com encertada que avui té representants arreu del món i, per descomptat, a Catalunya: Bellprat (2008), Cervera (2016), Montblanc (2017) i la Pobla de Segur (2018), són els pobles catalans agrupats dintre de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya (www.viladelllibre.cat) i que treballen per oferir una proposta turística diferencial en què cultura i territori es fonen gràcies a l’efecte de la literatura.

Però… què és una Vila del Llibre?

Un petit poble que vol ser més que un punt desconegut en el mapa, un espai en desús capaç de transformar-se en un racó inoblidable… Una Vila del Llibre és qualsevol lloc en el qual els seus habitants i governants decideixen obrir pas als llibres i apostar pel desenvolupament econòmic i social del seu territori a través de la literatura. Una vila del llibre recupera espais i els reconverteix en llibreries de segona mà o en llocs de creació que rescaten els oficis del llibre (enquadernació, cal·ligrafia, impressió artesana, il·lustració…). A més, ofereix programes d’activitats basats en la literatura, pensats per a tots els públics (tallers, presentacions de llibres, trobades amb autors, exposicions, …) amb l’objectiu d’oferir una forma sorprenent i diferent de viure i descobrir el territori.

La primera iniciativa dins del projecte de la Vila del Llibre de la Pobla de Segur ha estat l’obertura d’una llibreria de vell a l’antic local del Pla de Barris a la Plaça de la Pedrera: els Encants del Llibre. L’espai compta amb un fons literari de més de 5000 llibres a preus populars, amb una col·lecció específica de literatura de muntanya.

El festival literari, que se celebra el mes d’abril, té lloc a la Vila Closa -carrer Major-, amb els Encants del Llibre com a porta d’entrada a un univers literari que transforma per complet aquesta zona: vells locals tancats que obren transformats en llibreries i espais de creació literària, un mercat d’editorials independents, espectacles de carrer, autors que es troben amb lectors… Una festa del llibre que no us podeu perdre!