LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
19 gen. 2018
Categories
Cultura
Festes i fires
General
Turisme

La Pobla de Segur, quarta Vila del Llibre de Catalunya

La Xarxa de Viles del Llibre proposa tornar als orígens per redescobrir el territori en clau de llibre. La Pobla de Segur se suma a la iniciativa i ja treballa per convertir-se en el quart booktown de Catalunya, després de Bellprat, Cervera i Montblanc. Els propers mesos s’obrirà una llibreria de vell amb més de 5000 títols a preus populars i, a més, ja prepara la celebració del seu festival literari anual per al 28 i 29 d’abril.

Quan el 1961 l’empresari gal·lès Richard Both va donar el seu fons personal de llibres al seu poble, Hay-on-Wye, no es podia imaginar el que estava a punt de provocar: una explosió de cultura en plena natura destinada a traspassar fronteres i canviar la forma en què la gent visita petits indrets rurals. Amb ell van néixer les viles del llibre, originàriament booktown, una proposta tan original com encertada que avui té representants arreu del món i, per descomptat, a Catalunya: Bellprat (2008), Cervera (2016), Montblanc (2017) i ara, La Pobla de Segur (2018), són els pobles catalans agrupats dintre de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya (www.viladelllibre.cat) i que treballen per oferir una proposta turística diferencial en què cultura i territori es fonen gràcies a l’efecte de la literatura.

Però… què és una Vila del Llibre?

Un petit poble que vol ser més que un punt desconegut en el mapa, un espai en desús capaç de transformar-se en un racó inoblidable… Una Vila del Llibre és qualsevol lloc en el qual els seus habitants i governants decideixen obrir pas als llibres i apostar pel desenvolupament econòmic i social del seu territori a través de la literatura. Una vila del llibre recupera espais i els reconverteix en llibreries de segona mà o en llocs de creació que rescaten els oficis del llibre (enquadernació, cal·ligrafia, impressió artesana, il·lustració…). A més, ofereix programes d’activitats basats en la literatura, pensats per a tots els públics (tallers, presentacions de llibres, trobades amb autors, exposicions, …) amb l’objectiu d’oferir una forma sorprenent i diferent de viure i descobrir el territori.

La primera iniciativa dins del projecte de la Vila del Llibre de la Pobla de Segur és l’obertura d’una llibreria de vell a l’antic local del Pla de Barris a la Plaça de la Pedrera: els Encants del Llibre. L’espai arrencarà amb un fons literari de més de 5000 llibres a preus populars, amb una col·lecció específica de literatura de muntanya. Per a la seva gestió, ja s’està estudiant la possibilitat que sigui una entitat social qui es faci càrrec de la iniciativa.

A més dels Encants del Llibre, durant 2018 la Vila del Llibre de La Pobla de Segur celebrarà el seu primer festival anual de literatura. Serà el cap de setmana del 28 i 29 d’abril i s’espera rebre autors, editorials independents i artistes del llibre, amb un programa d’activitats i propostes per a tota la família. El festival tindrà lloc a la Vila Closa -carrer Major-, amb els Encants del Llibre com a porta d’entrada a un univers literari que transformarà per complet aquesta zona: vells locals tancats que obriran transformats en llibreries i espais de creació literària, un mercat d’editorials independents, espectacles de carrer, autors que es troben amb lectors… Una festa del llibre que serà el tret de sortida d’una nova Vila del Llibre a Catalunya.