LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
2 maig 2018
Categories
General
Informació municipal

La Pobla se suma al coworking i obre l’espai Lo niu d’idees

Marxar a estudiar a fora i no tornar, fa uns anys, no era una opció, era gairebé una obligació i, per això, eren pocs els pallaresos que tornaven i, encara menys, els nouvinguts que decidien construir la seva vida al Pallars. Es feia complicat imaginar-se una vida en un entorn rural, aïllat i amb males comunicacions, tant de carretera com online però, a poc a poc, tots aquests factors han anat canviant i els entorns rurals, com la Pobla, han començat a formar part de les opcions dels llocs on viure per un temps indefinit. Una d’aquestes opcions es materialitza en l’espai coworking Lo niu d’idees, situat al telecentre, que permet a tots aquells que treballen online de disposar d’un espai amb òptimes condicions tant de connexió amb fibra òptica com de clima de treball per poder desenvolupar la seva tasca.  

 Però, què és el coworking?

 És una forma de treball que permet a professionals independents, emprenedors i pimes de diferents sectors compartir un mateix espai de treball, tant físic com virtual, per desenvolupar projectes professionals de manera independent, alhora que es fomenten projectes conjunts.  En un espai coworking les sinergies i la cooperació són la clau. és important teixir xarxes de coworkers que treballin en territoris rurals per potenciar projectes conjunts on es pugui compartir el saber, sense tenir en compte des de quin lloc s’emet.

Nascut en un àmbit urbà, el coworking s’està expandint més recentment en zones més rurals seguint un model que va començar a Riba-roja d’Ebre, un municipi de poc més de mil habitants en un àmbit clarament rural.  Des del Consorci d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) expliquen que s’està treballant per exportar el model d’èxit de la Zona de Líquida de Riba-Roja d’Ebre cap a altres zones amb problemàtiques comunes, com són la despoblació la necessitat de retenir talent jove que vol marxar, a través del projecte de cooperació Cowocat Rural.

Catalunya, una comunitat autònoma avançada

Perquè aquest procés tiri endavant és molt important que s’hi impliqui l’administració pública, tant pel que fa a la gestió d’espais com a la cessió. Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més implementació. Del pressupost del departament d’agricultura i pesca de la Generalitat en surten els fons per finançar la iniciativa Cowocat Rural. L’objectiu d’aquesta implicació pública és evitar la despoblació i dinamitzar, treballar per al desenvolupament i diversificació de les zones rurals i fer-ho amb els agents públics d’acció local.

La xarxa cowocat rural, què és?

El projecte de cooperació Cowocat Rural sorgeix de la necessitat de promoure l’emprenedoria mitjançant l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. Amb aquesta iniciativa es vol potenciar la creació d’ocupació i activitat econòmica a les zones rurals, i fomentar els valors del coworking i del teletreball en els territoris que participen al projecte.

El coworking és una forma de treball que permet a professionals independents, emprenedors i pimes de diferents sectors, compartir un mateix espai de treball, tant físic com virtual, per desenvolupar projectes professionals de forma independent, alhora que es fomenten projectes conjunts.

Aquesta nova forma de treballar suposa una oportunitat per als professionals que volen treballar en un espai col·laboratiu sense renunciar a un entorn rural. Així, i de manera indirecta, els espais de coworking rurals provoquen una activació econòmica del territori i ajuden a fixar-hi la població activa.

Els nostres coworkers

Lo niu d’idees és un espai que ja compta amb dos coworkers, el Marc i el Kike, un de la Pobla i l’altre d’Aramunt, que no s’ho van pensar dues vegades i van ser els primers a traslladar el seu espai de treball a l’av. Madrid, 9. El Kike és físic i la seva feina consisteix a fer divulgació de l’astronomia a través de tallers i activitats educatives. Per a ell hi ha dos factors que han estat crucials: separar la vida domèstica de la feina i, alhora, tenir una bona connexió d’Internet, cosa molt complicada als pobles del voltant. Amb això de separar la vida familiar de la feina també hi coincideix el Marc, que ofereix serveis d’informàtica empresarial i que afegeix: “és una bona oportunitat per a empreses petites que no ens podem permetre, encara, de pagar una oficina”. A més, els dos coincideixen que a l’hora de rebre clients és molt més formal fer-ho a Lo niu d’idees que no pas a casa, on havien de compartir espai amb el menjador o la cuina. Un altre avantatge de treballar a l’espai coworking és també que és un lloc que els permet ser més productius. Tant el Kike com el Marc remarquen: “Aquí a les 12 del migdia ja hem fet el mateix que a casa en un dia. La productivitat és multiplicada per dos, tranquil·lament. A casa et distreus molt i, en canvi, ens adonem que aquí sense voler no sortim ni de l’espai. Les jornades de treball són més intenses i, a més, quan arribem a casa ja no encenem ni l’ordinador”.

Pel que fa a les sinergies que es poden crear en espais de treball com aquest, tots dos expliquen que creuen que és important treballar conjuntament i no descarten que més a llarg termini puguin dur a terme algun projecte conjunt. Això sí, compartir espai i experiències els permet posar en comú problemàtiques comunes dels emprenedors i buscar-hi solucions, cosa que també remarquen que és un avantatge. Tots dos esperen que s’incorporin més coworkers per així poder incrementar aquestes sinergies i, alhora, crear un bon ambient de treball.