LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
5 gen. 2023
Categories
Cultura
General

Protagonistes de la gran aventura hidroelèctrica als Pirineus

Aquest dimecres 4 de gener el Molí de l’Oli de la Pobla de Segur es va omplir de poblatans i altres assistents d’arreu a la comarca per a una nova activitat de l’associació pallaresa Pirineus.Watt  anomenada “Protagonistes de la gran aventura hidroelèctrica als Pirineus”.

En representació de l’entitat, el Sr. Arcadi Castilló va donar a conèixer l’associació i els objectius perseguits que, bàsicament són salvaguardar i donar a conèixer el patrimoni hidroelèctric de les nostres comarques.

Posteriorment va donar pas a l’historiador Sr.Pau Farré i Cuadrado que va dissertar sobre la biografia i l’obra del seu besavi,  l’enginyer Francisco de Assís González i Amigó, vinculat a les obres hidroelèctriques realitzades a l’estret de Susterris i estretament lligat a Salàs de Pallars.

Per cloure l’acte l’estudiós i col·leccionista Feliu Izard i Gabarró va presentar-nos el seu llibre “ENHER en tres actes i mig. Història gràfica”, un recull gràfic de fotografies i publicacions que la companyia va realitzar a les nostres comarques. El llibre consta de quatre parts: Victoriano Muñoz i les cases per a dirigents i treballadors (especialment a l’Alta Ribagorça); Eduardo Torroja com a arquitecte de diferents temples religiosos com la ja enderrocada capella del Sant Esperit a Aigüestortes; el telefèric aeri entre Malpàs i Xerallo que permetia transportar carbó i ciment: i el “Modellino”, un projecte a petita escala realitzat a Sopeira que permetia assajar repercussions de les preses de gran escala.