LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
13 ag. 2020
Categories
Cultura
General
Informació municipal
Turisme

S’inicia la quarta campanya de les excavacions a les Esplugues i el Pui de Segur

Les tasques d’excavació, que realitza el Laboratori d’Arqueologia Medieval de la Universitat de Barcelona amb suport de l’Ajuntament de la Pobla de Segur, s’emmarquen en el projecte “Muntanya viva: assentaments, recursos i paisatges a la Catalunya medieval (s IV-XIII)”

Entre els dies 17 i 28 d’agost de 2020 es duran a terme les campanyes d’excavacions arqueològiques als jaciments medievals de les Esplugues i el Pui de Segur. Aquest any les intervencions s’han hagut d’adaptar als protocols de seguretat necessaris pel covid19,  però tot i així l’arqueòleg que dirigeix l’excavació, Walter Alegría, de la Universitat de Barcelona, ha elaborat un pla de treball que donarà resultats efectius per a la recerca i la divulgació d’aquests jaciments. L’objectiu és doble: fer un 3D de les construccions d’ambdós jaciments i excavar els paviments dels diferents períodes medievals.

L’estratègia a l’excavació del Pui de Segur consistirà en delimitar i descobrir el màxim nombre de murs del sector iniciat els anys anteriors, alhora es continuarà buidant els enderrocs de l’interior de les cases produïts durant l’abandonament dels segles XV-XVI.

A les Esplugues de Segur en canvi, es durà a terme el desempedregament de part la balma per poder fer un 3D i mostrar amb eines digitals el jaciment al públic que no hi pugui accedir-hi per limitacions físiques. Paral·lelament, es continuaran excavant els nivells alt medievals, de fa més de 1000 anys.

Aquestes excavacions arqueològiques estan incloses dins del projecte “Muntanya viva. Assentaments, recursos i paisatges a la Catalunya medieval” del qual els investigadors principals són la doctora Marta Sancho i Planas i el doctor Pau Castell Granados. En aquesta recerca participen estudiants dels graus d’arqueologia i història de la Universitat de Barcelona.