LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
30 set. 2019
Categories
Cultura

Noves troballes en la tercera campanya d’excavacions al Pui i les Esplugues de Segur

Les tasques d’excavació, que realitza el Laboratori d’Arqueologia Medieval de la Universitat de Barcelona amb suport de l’Ajuntament de la Pobla de Segur, s’emmarquen en el projecte “Muntanya viva: assentaments, recursos i paisatges a la Catalunya medieval (s IV-XIII)”

Entre els dies 25 d’agost i 6 de setembre ha tingut lloc la tercera campanya d’excavacions arqueològiques als jaciments del Pui i les Esplugues de Segur, per part d’un equip d’entre 8 i 11 arqueòlegs i estudiants de la Universitat de Barcelona, dirigits per l’arqueòleg Walter Alegría.

En aquesta tercera campanya, d’una banda, a les Esplugues de Segur s’ha detectat que va haver-hi una primera ocupació medieval anterior al s. X. Les troballes han consistit en un elevat volum d’olles i cassoles de ceràmica fetes a mà i de producció aparentment local. Juntament amb aquestes ceràmiques s’han trobat altres ceràmiques fetes a torn que tenen exemples iguals a jaciments propers com el dels Altimiris.

D’altra banda,  al Pui de Segur l’excavació ha permès detectar més d’una fase constructiva, així com la troballa de nombroses fusaioles per cardar la llana, tisores d’esquilar i alguna ferradura. Això evidencia que l’economia dels indrets podria estar relacionada amb la pastura d’ovelles i cabres, en tot cas l’estança excavada podria tenir una estreta relació amb el desenvolupament de l’ofici i molt probablement alguna d’aquestes tasques. La cronologia dels materials identificats se situen entre els segles XIII i XV.

 

 

 

 

 

 

 

En properes fases es podrà determinar la forma de les cases, carrers i altres espais com la cuina, magatzem, zones de treball, etc. Més tard, es podrà procedir a excavar els nivells baix medievals i trobar la forma del nucli feudal en les èpoques ple medieval i alt medieval.

La seqüència poblacional que formen els jaciments del Pui i les Esplugues de Segur amb la vila de la Pobla és un molt bon exemple de l’evolució del poblament medieval a Catalunya, passant del poblat en bauma (Esplugues de Segur), al nucli feudal al voltant d’una església o fortificació (el Pui de Segur) per finalment crear una vila-mercat (la Pobla de Segur) a través d’una Carta de poblament i franquesa.

Les tasques d’excavació al Pui i les Esplugues de Segur s’enmarquen en el projecte arqueològic “Muntanya viva: assentaments, recursos i paisatges a la Catalunya medieval (s IV-XIII), dirigit per la professora Marta Sancho i que realitza excavacions en altres jaciments del Pallars Jussà com els Altimiris i Sant Martí de les Tombetes (Sant Esteve de la Sarga) i la Vilavella del Castellet (a la Terreta). El dia 5 de setembre es va realitzar una jornada de portes obertes per convidar a tots els  poblatans i les poblatanes a conèixer, defensar i revindicar el seu patrimoni.