LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
12 set. 2018
Categories
General

Finalitza amb èxit la segona campanya d’excavacions al Pui i les Esplugues de Segur

Les tasques d’excavació, que realitza el Laboratori d’Arqueologia Medieval de la Universitat de Barcelona amb suport de l’Ajuntament de la Pobla de Segur, s’enmarquen en el projecte “Muntanya viva: assentaments, recursos i paisatges a la Catalunya medieval (s IV-XIII)”

Entre els dies 27 d’agost i 7 de setembre ha tingut lloc la segona campanya d’excavacions arqueològiques als jaciments del Pui i les Esplugues de Segur, per part d’un equip de 9 arqueòlegs i estudiants de la Universitat de Barcelona, dirigits per l’arqueòleg Walter Alegría i el professor d’història medieval Pau Castell.

Les estratègies de recerca d’enguany han sigut diferents per cada jaciment. Pel cas de les Esplugues de Segur, l’estratègia ha consistit en l’excavació d’un paviment medieval en un dels espais habitacionals ja destapats l’any 2017. Alhora, s’ha iniciat l’excavació d’un altre àmbit annex, on s’ha descobert un nivell d’ocupació també medieval. En el cas del Pui de Segur, el pla d’excavació de 2018 ha consistit en descobrir i delimitar els murs de tancament del poblat,a la zona sud-est de la vila closa del Pui. Gràcies a això s’ha pogut començar a definir la morfologia de les cases i la seva compartimentació en el darrer moment del poblat, durant els segles XIV-XV.

La seqüència poblacional que formen els jaciments del Pui i les Esplugues de Segur amb la vila de la Pobla és un molt bon exemple de l’evolució del poblament medieval a Catalunya, passant del poblat en bauma (Esplugues de Segur), al nucli feudal al voltant d’una església o fortificació (el Pui de Segur) per finalment crear una vila-mercat (la Pobla de Segur) a través d’una Carta de poblament i franquesa.

Les tasques d’excavació al Pui i les Esplugues de Segur s’enmarquen en el projecte arqueològic “Muntanya viva: assentaments, recursos i paisatges a la Catalunya medieval (s IV-XIII), dirigit per la professora Marta Sancho i que realitza excavacions en altres jaciments del Pallars Jussà com els Altimiris i Sant Martí de les Tombetes (Sant Esteve de la Sarga) i la Vilavella del Castellet (a la Terreta). El dia 5 de setembre es va realitzar una jornada de portes obertes per convidar a tots els  poblatans a conèixer, defensar i revindicar el seu patrimoni.