LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
7 ag. 2020
Categories
General
Informació municipal
Salut

L’Ajuntament també aprova una moció que denuncia la precarietat de la interrupció voluntària de l’embaràs al Pallars

S’aprova per unanimitat la moció proposada pel grup municipal d’ERC que denuncia la precarietat del servei d’atenció a la salut sexual i reproductiva en matèria d’interrupció voluntària de l’embaràs al Pallars. Aquesta és una moció que ja havia estat aprovada per l’Ajuntament de la Torre de Capdella.

La interrupció voluntària de l’embaràs (IVO) no és un servei que ofereixi l’Hospital del Pallars a causa de l’objecció de consciència dels professionals que l’haurien de practicar. D’una banda, en el supòsit d’avortament farmacològic, actualment, a les dones pallareses se les destina a Balaguer, on només hi ha una professional sanitària que dona aquest servei. De l’altra, en el supòsit d’avortament quirúrgic, les usuàries només poden accedir a les demarcacions de Tarragona, Girona i Barcelona perquè en tota la demarcació de Lleida no s’ofereix aquest servei. L’objecció de consciència, regulada a la Llei Orgànica 2/2010, no pot suposar mai un impediment a l’hora d’accedir a la interrupció voluntària de l’embaràs. Per tant, que la IVO no es practiqui al Pallars posa en evidència que es genera una múltiple vulneració, ja que obliga a les dones a traslladar-se, incrementant així, la injustícia territorial en aquest àmbit.

Com a suport a totes les dones de les comarques afectades que pateixen aquesta violació dels seus drets i d’acord amb la denúncia del col·lectiu de dones feministes del Jussà, el ple adopta els següents acords:

  • Demanar al Govern de la Generalitat, a través del Departament de Salut, que solucioni aquesta discriminació territorial que les dones del Pallars Jussà i altres comarques pateixen, i posi els mitjans necessaris per complir amb les disposicions de la Llei orgànica 2/2010, de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs, la qual reconeix el dret a la maternitat lliurement decidida, que implica, entre d’altres coses, que les dones puguin prendre la decisió inicial sobre el seu embaràs i que aquesta decisió, conscient i responsable, sigui respectada.
  • Transmetre la moció a tots els ajuntaments del Pallars Jussà i del Pallars Sobirà, i al Consell Comarcal del Pallars Jussà perquè s’hi puguin adherir i hi donin suport. Així mateix es transmetrà al Departament de Salut i a la delegació de l’Alt Pirineu i Aran.