Nuclis agregats

Montsor

Montsor és un nucli despoblat situat a la zona alta del Massís de Collegats, prop del cap de Montsor. Per Montsor transcorria l’antiga via de comunicació entre els dos Pallars, quan el Pas de Collegats no era obert, cosa que el convertia en un poble estratègicament ben situat en aquest camí. D’ençà l’obertura del camí pel Congost de Collegats, el poble de Montsor va restar fora de rutes habituals de comunicació, i va caure progressivament en decadència, fins l’abandonament a mitjans del segle XX.


 

Gramuntill

Gramuntill és un antic poble dispers format per tres masos: Gramuntill, la Borda del Ros i la Barraqueta. Les dues darreres eren hostals de camí prop de la Noguera Pallaresa. A la Barraqueta es cobrava peatge als qui volien passar per Collegats, el Pas del qual havia estat obert cap a mitjans del segle XIX per la casa Bringuer de la Pobla de Segur, per la qual cosa tenien dret a cobrar-ne el pas. Actualment, el mas de Gramuntill és l’únic que resta en funcionament, amb funcions d’agroturisme.


Sant Joan de Vinyafrescal

Sant Joan de Vinyafrescal és el segon nucli amb més població del municipi, amb 62 habitants l’any 2017, que consta des de 1845 com a nucli agregat al municipi de la Pobla de Segur. El poble és en un coster que domina el sector sud del terme de la Pobla de Segur i té alguns elements que fan pensar que podia haver estat un poble clos. Tanmateix, ha estat tan transformat amb el pas del temps que no s’aprecia amb prou claredat. L’església del poble, d’origen romànic però molt transformada, està dedicada a Sant Joan.


Pumanyons

Puigmanyons, Pumanyons o Puimanyons, formes que reflecteixen fidelment la parla local, és un poble d’origen castral situat dalt d’un turó a menys d’un quilòmetre al sud-oest de la vila de la Pobla de Segur. És accessible per una carretera que hi puja des de la vila. Actualment, només manté una casa habitada, Casa Taló. La seva església romànica, construïda al segle XI, és dedicada a Sant Cristòfol.