LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
26 juny 2018
Categories
Cultura
Festes i fires
General
Turisme

Els Raiers de la Noguera Pallaresa celebren el 40è aniversari de la seva diada

Ja fa 40 anys que un grup de poblatans i poblatanes van tornar a fer baixar els rais pel riu amb un únic objectiu: recuperar la memoria històrica i posar en valor l’ofici de raier al Pirineu català. Dues dècades després, els Raiers de la Noguera Pallaresa celebren la la XL diada orgullosos d’haver-ho aconseguit; la festa  és tot un èxit i el patrimoni dels Raiers s’ha mantingut viu entre grans i joves. Per commemorar l’aniversari, els raiers tornaran a baixar de nit amb l’espectacle “Cartes d’un raier” el divendres a la nit al Pont de Claverol i, a més, durant el dissabte es farà un mural commemoratiu dels raiers al poliesportiu.

La festa ja comença el divendres amb la tallada del pi, la girellada popular i els balls i danses dels raiers. Dissabte es viurà un dia carregat d’activitats que ja començaran de bon matí amb l’Espardenyada, una cursa de muntanya i caminada popular per l’Espai Natural de Collegats-Queralt que acaba amb un bon esmorzar de forquilla per a tots els participants. Aquest any, per primer cop, els més petits de la casa podran participar a l’Espardexics, una versió adaptada als infants de l’Espardenyada. Aquells que no participin a l’espardenyada podran acostar-se, a partir de les 11 del matí, a l’Espai Raier, on es faran visites guiades i s’inaugurarà l’exposició fotogràfica “Els Raiers de Nargó”.

Enguany podreu tornar a fer equilibris amb la “Biga Boja” i, a més, per als més atrevits, hi haurà el 1r concurs “Pas al Raier”. La tarda de dissabte s’omplirà de cultura amb la xerrada “La cançó del Raier: el Verdaguer més genuí” i l’actuació musical del grup “Aires del Montseny”. Al sopar del dissabte, que aplega més de 500 persones, es farà entrega de la Ganxa d’Or.

El diumenge al matí tindrà lloc l’acte central de la festa amb la baixada de raiers des de la presa de Llania fins al Pont de Claverol. Les embarcacions sortiran a les 11.30 de la presa i, durant tot el matí, hi haurà el Bus Rai que portarà els visitants als llocs des d’on es pot observar millor la baixada. L’arribada és a les 13.30 al Pont de Claverol i el dinar popular obert a tothom posarà punt i final a la XL Diada dels Raiers.