LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
14 des. 2022
Categories
General

La Pobla de Segur rebrà 2 milions d’euros per potenciar el turisme actiu i de natura

Aquest dimecres s’ha conegut la resolució de la convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions 2022, dels fons europeus Next Generation i que gestiona el Departament d’Empresa de Catalunya. La Pobla de Segur figura entre les 17 destinacions catalanes i concedeix dos milions d’euros al programa “La Pobla de Segur: natura i turisme actiu sostenible“.

Aquest projecte, que té un període d’execució de tres anys, pretén convertir la Pobla en un centre de referència del turisme actiu, esportiu i d’ecoturisme del Pirineu, dotant-la dels equipaments necessaris, treballant conjuntament amb els professionals del sector i acompanyant a les empreses en la creació i comercialització de nous productes turístics que ajudin a millorar l’experiència del visitant i a desestacionalitzar els períodes d’activitat turística.

L’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, ha expressat la satisfacció de poder tirar endavant “un projecte ambiciós però alhora molt coherent amb el territori, integral, que pretén compatibilitzar la conservació i restauració ambiental amb l’ús turístic responsable”. Baró també ha explicat que “l’objectiu és que sigui un instrument de desenvolupament local, de creació de llocs de treball i ajudi a posar fre a la pèrdua de població que patim les zones rurals”.

La Pobla de Segur: natura i turisme actiu sostenible“.

Estan previstes un total de 13 actuacions en els quatre eixos que marquen els Plans de Sostenibilitat Turística: en l’àmbit de la transició verda i sostenible, en la millora de l’eficiència energètica, en la transició digital i en la competitivitat.

Per cada un dels eixos s’han previst diverses actuacions. Pel que fa a l’eix de la transició verda i sostenible s’ha plantejat la restauració ambiental del Parc dels Raiers, inclòs a la Xarxa Natura 2000, mitjançant la recuperació del bosc de ribera que suposarà una millora d’hàbitats per la flora i la fauna. També preveu la restauració ambiental de la cua del pantà de Sant Antoni a la zona de l’Àrea Vacacional amb la renaturalització d’aquest espai fluvial alhora que també s’incorporaran espais d’ús públic amb un moll per embarcacions que permeti la pràctica d’esports nàutics sense motor, la creació d’una platja fluvial com a zona de bany i la creació d’un moll flotant d’accés al pantà. En aquest eix també es preveu la rehabilitació sostenible dels 18 bungalows de l’Àrea Vacacional per adaptar-los al canvi climàtic, amb la millora de l’eficiència energètica dels envolvents i la il·luminació i la instal·lació d’una caldera de biomassa i una xarxa de calor.

Per a l’eix d’eficiència energètica s’ha previst l’adequació de l’antiga carretera de Collegats, entre l’àrea de descans de la Figuereta i de Morreres per al pas amb bicicleta de carretera que suposarà una millora en la seguretat. Aquest tram, a més dels ciclistes, també suposarà una millora per als senderistes ja que s’adequarà el pas entre els dos túnels. Aquest tram forma part de la via verda Collegats, actuació inclosa en aquest projecte, que unirà la Pobla de Segur fins a Morreres i, en un futur podrà enllaçar amb Gerri de la Sal. En aquest eix també hi ha previstes dues passarel·les, una sobre el riu Flamisell i l’altra sobre el riu Noguera Pallaresa, totes dues en l’itinerari de la via verda. A més a més, en l’aposta de la Pobla cap a un turisme sostenible, es posaran punts de recàrrega per a bicicletes elèctriques a l’Estació d’Esports i Natura del Pirineu – oficina de turisme- i s’instal·larà un sistema de reg i il·luminació intel·ligent al Parc dels Raiers, així com un sistema d’energies renovables i millora d’il·luminació eficient a l’àrea de serveis d’autocaravanes.

L’eix de transició digital preveu la creació d’un portal web, una ruta interpretativa de flora, fauna i patrimoni cultural que segueixi la via verda de Collegats, la creació d’un sistema digital de reserva i pagament dels diversos equipaments municipals i la creació d’un banc fotogràfic i audiovisual. També està previst oferir cobertura mòbil, wifi i un punt de rescat a la zona de Collegats, punts d’alerta per inundacions als dos rius, Noguera Pallaresa i Flamisell, la gestió de l’eficiència energètica i càlcul de la petjada de carboni amb mitjans digitals i sistemes amb sensors i enquestes online per conèixer l’impacte que genera el turisme.

Pel que fa a l’eix de competitivitat, es preveu crear nous equipaments de turisme actiu: una via ferrata al congost de Collegats, un camp d’eslàlom i rull al riu Noguera Pallaresa i un bike park i pump track. També es preveuen actuacions de formació i acompanyament als empresaris per la creació de nous productes turístics i per elevar la rentabilitat de productes ja existents i millorar la digitalització.