LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
17 abr. 2023
Categories
General

Conferència “La cova-hospital de Santa Llúcia”

Considerable nombre d’assistents a la Biblioteca Municipal de l’Ajuntament de la Pobla de Segur per a una nova conferència del doctor Lluís Colomés, el passat divendres 14 d’abril, 92è aniversari de la proclamació de la República.

En aquest cas, el Dr. Colomés va delectar-nos de forma didàctica i entenedora amb la conferència. “La cova-hospital de Santa Llúcia: els qui serviren, patiren i moriren en aquesta cova” .

Una xerrada, il·lustrada amb nombroses imatges, que ens endinsa en les emocionants i colpidores històries de metges, infermeres, administradors i ferits de l’hospital de campanya instal·lat a la cova de Santa Llúcia, prop de la Bisbal de Falset.

Uns dies abans de l’inici de la batalla de l’Ebre, les Brigades Internacionals instal·len en aquesta balma un hospital de campanya amb uns cents llits i una instal·lacions annexes amb tres quiròfans, que serviren per salvar la vida a molts dels ferits de guerra, molts d’ells de les Brigades Internacionals però també republicans, feixistes i població civil.

Són dignes de destacar les històries abnegades de metges com Len Crome, Douglas Jolly o Miquel Gras i d’heroiques infermeres com Lilian Urmston, Ada Hodson o Rosa Dovson. Els assistents també s’emocionaren amb l’èpica història de Manuel Àlvarez, un nen de Corbera salvat per un soldat canadenc, Jimmy Higgins, que el va deixar als sanitaris donant-lo per mort. El nen aconseguí salvar-se després de moltes intervencions i es va prometre retrobar-se amb el seu salvador, cosa que aconseguí al Canadà després de més de quaranta anys de buscar-lo.