LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
1 des. 2022
Categories
Cultura
General

Els raiers, Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Els raiers ja son Patrimoni Immaterial de la Humanitat! En la 17a sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del patrimoni de la humanitat de la UNESCO, celebrada aquest matí a Rabat, s’ha aprovat la candidatura conjunta dels Timber Rafting (Espanya, Alemanya, Àustria, República Txeca, Letònia i Polònia, país que encapçalava la candidatura). L’òrgan d’avaluació ha considerat que la nominació satisfà suficients criteris per a ser patrimoni de la humanitat i ha ressaltat aquesta declaració com a exemple que engloba diferents països.


L’Associació dels Raiers de la Noguera Pallaresa celebrarà la declaració en un acte conjunt amb l’Ajuntament de la Pobla de Segur el dissabte dia 3 de desembre en el que serà el nou espai del Museu dels Raiers de La Pobla. L’acte central serà una xerrada tertúlia en directe amb connexions amb Rabat (Marroc) i convidats en diferit de membres d’associacions de raiers d’arreu del món.


A Rabat, el comitè ha donat valor a aspectes com que aquest antic ofici va servir per al transport de la fusta, de mercaderies i de persones des de l’edat mitjana i fins a principis d’aquest segle. També que els coneixements que l’envoltaven, com l’estil de vida que duien els raiers durant mesos o les tècniques per a construir rais han anat passant de generació en generació a través de l’oral i també de campus, escoltes juvenils, festivals i tallers arreu del món.


El comitè considera que els raiers fomenten la cohesió i la col·laboració social entre les comunitats de participants, que està oberta a totes les edats, gèneres i orígens socials i culturals. A més, la protecció de l’aigua i els sistemes ecològics i l’ús sostenible de la fusta estan profundament arrelats a la pràctica i a l’intercanvi d’experiències que enriqueixen el patrimoni i promouen els valors comuns i l’intercanvi cultural a través de les fronteres.

L’ofici de Raiers arreu del món es basava en la relació entre persones i la natura. El comitè destaca la importància de la fusta com a matèria primera i els seus usos sostenibles. També que la pràctica inclou la construcció d’embarcacions, el transport de troncs i el coneixement de la natura, així com equips de professionals amb diversos rols, incloent-hi capatassos, fabricants de frens, vigilants i remers. A més a més, que aquest ofici antigament estava exclusivament relacionat amb els homes i que els rols han evolucionat i que avui en dia en la tradició hi participen dones.


Per acabar, destaca els esforços passats i actuals de les associacions raieres per garantir la seva viabilitat.
De la possible sol·licitud se’n va començar a parlar l’any 2010 a l’assemblea general anual de l’Associació Internacional dels Raiers. A finals del mes d’octubre, l’òrgan d’Avaluació de la UNESCO reunit a París va recomanar la candidatura conjunta dels Timber Rafting (Alemanya, Àustria, República Txeca, Letònia i Polònia, país que encapçala la candidatura) per inscriure’s i ingressar a la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat.