LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
21 juny 2021
Categories
Cultura
General

Presentació de “Sort – Tel-Aviv”, del poblatà Josep Calvet

Dissabte dia 19 de juny es va fer la presentació del llibre “Sort-Tel-Aviv. Dues bessones separades pel nazisme” als jardins de l’Ajuntament de la Pobla de Segur. Després de la benvinguda per part del regidor de cultura, Ramon Enric Guimó, l’escriptor pallarès Pep Coll va presentar l’obra del poblatà Josep Calvet i Bellera, doctor en història, investigador i autor de diverses publicacions, especialment sobre els deportats i les víctimes de l’èxode jueu.

Separada de la resta de membres de la seva família, una noia jueva que fuig de l’horror nazi, arriba a Sort després de travessar els Pirineus i d’un llarg viatge de diversos anys. Hostatjada en un hostal de Sort escriu una carta a la seva germana bessona que va poder fugir a Israel. La carta, després d’un llarg periple per diversos països, retorna a la capital del Sobirà quan la noia jueva ja havia marxat. Els amos de l’hostal van conservar aquesta carta i altres documents que, al cap de més de mig segle, van arribar a mans de Josep Calvet qui es va proposar i va aconseguir retornar la carta a la seva destinatària.

“Sort-Tel-Aviv” ens permet conèixer millor històries oblidades d’homes i dones de la nostra terra i d’arreu d’Europa, algunes d’elles familiars de l’autor, que van haver de fugir dels règims totalitaris de la primera meitat del segle passat. Aquella por que els va arrelar al moll dels ossos, va fer que no en volguessin parlar, que moltes d’aquestes històries de què ens parla Calvet hagin caigut en el més fosc oblit. Ell ha intentat posar una mica de llum en la vida d’aquestes persones i tornar-los la merescuda dignitat que els van arrabassar injustament.