LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
4 nov. 2019
Categories
Art
Cultura
General

Cancel·lada l’obra de teatre “Terra de Voltors”

Per causes alienes a l’Ajuntament de la Pobla s’ha hagut de suspendre la funció “Terra de Voltors” que estava prevista pel proper 23 de novembre al Poliesportiu. Tots els qui havíeu comprat entrades podeu recuperar l’import al mateix telecentre on les vau comprar, recordeu de portar l’entrada. De seguida que sapiguem la nova data us n’informarem. Perdoneu les molèsties.

“Terra de voltors” és una adaptació del llibre “Dos Taüts negres i dos de blancs” de Pep Coll, basada en un fet real. Els masovers (un matrimoni i les seves dues filles) van ser brutalment assassinats a la masia de Laortó a la Vall de Carreu (Pallars Jussà) el 1943. En una època en que calia donar una imatge d’una nueva España un crim múltiple colpeja un territori destapant les misèries d’institucions i persones. Un drama rural, amb rerefons de postguerra, on cinc intèrprets es desdoblaran en vint personatges per a endinsar-nos en un passat que sembla perpetuar els seus errors al llarg dels temps.

Per què Terra de voltors?
Amb Terra de voltors hem volgut recuperar allò que una vegada va ser un poble, unes cases i una gent amb una parla que, igual que les persones, rep la influència del medi on s’insereix. En aquest cas es tracta de Carreu, un territori que també va ser camp de batalles, les quals acabarien marcant la situació social i política del món rural on es

De què va Terra de voltors?
El fil conductor, una història real truculenta però molt suggeridora, amb un rerefons de postguerra i un crim múltiple que es va silenciar i que finalment va quedar impune. La mort serà present durant tota la història, i no només per la matança, sinó perquè l’espectador serà partícip de l’evolució cap a la destrucció d’un sistema de vida. Però a Terra de voltors també hi ha lloc per a l’humor i hi tindran cabuda els temes universals com l’ambició, l’ànsia de poder, el sexe, la injustícia, la impunitat del mal. desenvolupa la nostra història.

Quin és el punt de partida de Terra de voltors?
A Terra de voltors, tres actors i dues actrius, que a l’inici de l’obra representen ser guardes forestals de la Reserva Nacional de Boumort, trenquen una barrera, i no només metafòricament parlant. Actualment una tanca física amb un cartell prohibeix el pas al públic a un espai dedicat exclusivament a la reintroducció del voltor negre, i només acompanyats podrem traspassar-la de forma excepcional per reviure-hi durant un hora i trenta minuts el que va passar aquí fa una setantena d’anys.

Podeu sentir aquí el podcast del programa Crims de Catalunya Ràdio sobre l’assassinat dels masovers de Laortó: