LAPOBLADESEGUR.CAT

ACTUALITAT
2 abr. 2024
Categories
Cultura
General

La Pobla de Segur torna a interpretar el tradicional “Stabat Mater”

El tradicional “Stabat Mater”, compost pel mossèn Tàpies, que durant anys i anys s’havia interpretat divendres sant a la Pobla de Segur, ha tornat a sonar aquest passat diumenge de Pasqua a l’església parroquial de mans de la Camerata Granados, dirigida pel poblatà Pau Romero-Andreu, qui també n’ha efectuat els arranjaments orquestrals, i la Coral Verge de Ribera, dirigida per Albert Royes.

Mossèn Josep Tàpies i Sirvant (Ponts, 1869 – Salàs de Pallars,1936) va ser sacerdot de la Pobla de Segur del 1892 fins al seu assassinat durant els primers temps de la guerra civil. Reconegut organista, va compondre conegudes peces com “Els goigs de la Mare de Déu de Ribera” o l’”Stabat Mater”.

Mossèn Tapies va musicar la primera meitat dels vint primers versos del poema escrit en llatí que es remunta al segle XIII  i que comença amb el conegut “Stabat Mater dolorosa iuxta crucem lacrimosa dum pendebat Filius” (Estava la Mare adolorida als peus de la creu d’on penjava el Fill) que dona nom al poema i que ens descriu el sofriment de la Verge Maria en veure el seu fill crucificat. Aquest poema també ha estat musicat per reconegudíssims músics com Palestrina, Vivaldi, Bach, Pergolesi, Haydn, Schubert o Verdi.

El nombrós públic assistent a l’acte va aplaudir entusiasmat i dempeus la interpretació de la peça així com la segona part del concert en què la Camerata Granados va interpretar “Les set últimes paraules de Crist a la creu” de Joseph Haydn.

L’acte ha estat organitzat conjuntament entre l’Ajuntament i el Comú de Particulars de la Pobla de Segur.

Fotos: J.Antoni Romero